21 Nisan 2010 Çarşamba

PARDUS TÜRKLERİN İŞLETİM SİSTEMİ


PARDUS:Bedava,Türklerin çıkardığı,Açık Kaynak kodlu ,Giderek Büyüyen,İhtiyaç Halini alan,Tek bir virüsün bile yazılamadığı işletim sistemi;

Maddelerin Açıklamaları İçin Devam Edin:



TÜRKLER YAPTI:
Pardus Türklerin yaptığı ilşetim sistemi.Çalışanlar ve geliştiriciler türk.Bunun en büyük avantajı üründe sorun meydana geldiğinde karşınızda Türkçe konuşan sizi anlayan insanların bulunması.
Örneğin Laptop aldığınızda içinde Windows işletim sistemi gelir.Yani firma size sormadan sizin Windowsa para ödemenizi sağlar.Yani Microsoft firması size satış sonrası destek vermeli.
Telefonla aradığınızda karşınıza Türkçe konuşan birileri çıkmalı size çözüm yolunu söylemeli.Çünki en basit mantığıyla bi ürün alıyosunuz ve ürün bozuluyo yani garanti kapsamına giriyo.
Ama ne sokaktaki insan ileri derece ingilizce biliyo nede bi sorun için kimse Amerikayı aramaz.Zaten Microsoft bi sorun olursa bizi arayın telefon numaramız şu demez.
Ama açık kaynak kodlu bedava dağıtılan işletim sisteminde hiçbir satış olmamasına karşın telefon numaraları mevcut e aradığınızda sizin dilinizi kullanan insanlar karşınıza çıkıyo.

AÇIK KAYNAK KODLU:
Açık kaynak kod esneklik demektir.Yani Yazılan Programın kodlarının açık açık insanlara göstermek demektir.Biz bu kodu yazdık bakın siziin bilgilerinizi çalmıyoruz demektir.
Halbuki Microsoft hiçbir zaman size kodları göstermez.
Onlar sadece menüler gösterir.Siz onlara tıklayarak programa hakim olduğunuzu sanarsınız.
Halbuki acaba o kodalar altında hangi kodcuklar çalışyo bilgilerimiz nereye giidiyo. Bu soruyu Microsofta sorduğunuzda alacağınız cevap yok.

GİDEREK BÜYÜYOR VE İHTİYAÇ ARTIYOR:
Açık kaynak kodlu olmasının en önemli tarfı insanların çok rahat biçimde katkı yapabilmeleri.
Kodları görenler acaba şöyle olsa nasıl olur diyolar ve bunlar değenlendirilip işeniyor.Yani kullanıcının isteğine göre şekil alıyo.
Microsoft un 13000 geliştiricisi varken Pardusun 100000 e yakın geliştiricisi var.
Microsoft un geliştiricileri bilgisayar alanında uzmanlaşmış kişilerken Pardusun geliştiricisi belki avukat belki doktor.
Pardus açık kaynak kodlu Microsoft değil dedik işte tam bu yüzden devletler ve güvenlik alanındakiler windowsa haklı olark güvenemiyor.Onun yerine hiç bir kaydıdın yapılmadığı,hiçbir bilginin çalınmadığı pardus işletim sistemine geçiş yapılıyor.
Öncelikler geçenler arasında tabiki devlet kurumları ve askeriye mevcut.


TEK BİR VİRÜS BİLE YAZAMASSIN:
Microsoft herkesin bildiği gibi virüslerle doludur.Piyasada birçok antivirüs firması mevcuttur ve hergün dünyayı kasıp kavuran yeni viürsler ortaya çıkar.Bunun nedeni virüslerin kendilerini önemli siste dosyalarına yamayıp orda istenilen bilgiye erişeilme rahatlığıdır.
Ancak pardusda sistem dosyaları kopyalanamaz ekleme yada çıkarılma yapılamaz.Dosyalar (Virüsler) kendini çoğaltıp sistemi zorlayamaz.Onun için tek bir antivirüse bile ihtiyaç yoktur.
Bu konuda sorulan bi soruya bir geliştirici şu cevabı verdi:"Virüs yazan olursa gelsin zaten onu işe alırız."
Pardus aynı zamanda fazla sistem harcamaz.
Kullanımı basit ve çoğu driver le sorusuz çalışır.


YAZAN METİN ÖGTEM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder